Foto: Pier Francesco Grizi / Unsplash

Dorte anbefaler: Kvinder gennem tiden

26.06.23
Nyt fra Bridgerton-verdenen og en sanselig rejse til Sydeuropa - det er nogle af omdrejningspunkterne i disse aktuelle romaner om kvindelivets glæder og udfordringer i fortid og nutid.

Kvinder har til alle tider haft ansvaret for at holde sammen på hjemmet, enten som ægtefælle eller som ældste barn, der mister sin mor. Samfundets syn på, hvad man kan gøre som kvinde, har ikke rykket sig meget. Så man skal være stærk og stædig, også i dag.

Veronica Henry: Impulskøbet

Cherry har gennem et langt liv lært at følge sin intuition, så da den lokale pub er til salg, køber hun den.

Det fører en hel del mere med sig, end hun først har antaget. Heldigvis springer Maggie og Rose, datter og barnebarn, til, og sammen får de The Swan op at stå igen. Landsbyens liv er en naturlig del af pubbens liv, og de lokale støtter begejstrede op om projektet.

Efter endt restaurering er livet forandret for alle. Det er en smuk fortælling om at gribe chancen og holde fast, så jeg var glad for at tilbringe min sidste Bededagsfridag i selskab med Impulskøbet.

Julia Quinn: Den rebelske miss Bridgerton og En opdigtet ægtemand

Et kært gensyn med Bridgerton-verdenen, denne gang i selskab med generationen før de otte bind samt en ny familie, Rokesby.

Man kan godt mærke, at det er en bog, som også er udkommet som film. Der er rigtig meget monolog, og det kan godt være lidt tungt at få handlingen til at glide ordentligt, medmindre man hører dem på lydbog. Men når det er sagt, er det også et dejligt billede af 1700-tallets London og England i det hele taget.

I En opdigtet ægtemand er vi også i Amerika. Der er de sædvanlige gæve kvinder og tapre helte, som vi også kender fra de første Bridgerton-bøger. Så jeg vil gerne anbefale dem.

Rosanna Ley: En duft af appelsin

Ley har i sine to tidligere bøger taget os med til Marokko og Mandalay, denne gang er vi i England og Sevilla i Spanien.

Ley har en meget sanselig tilgang til sine romaner. Her kan du faktisk tage romanen og vandre rundt i Sevilla ud fra hendes beskrivelser.

Vi følger Ella i 1988 og 2018, og hendes datter Holly i 2018 og 2019. Holly vil gerne ændre sit stressede liv og beslutter sig for at åbne en butik, Bitter Orange, i sin barndomsby. Sammen med sin mor drager hun til Sevilla for at finde produkter til sin butik.

I 14 intense dage når vi hele følelsespaletten rundt. Det fine er faktisk, at Felix, Ellas ægtefælle, også får lov at folde sig ud. På den måde får både mænd og kvinder plads. Ellers henvises mændene oftest til at være baggrundsfigurer i disse romaner.

Stacey Halls: Hittebarnet

Tag med tilbage til London anno 1754 med alle dens lyde og dufte i et sammensurium lige fra den fattigste del til den lidt pænere del. Man får den ekstreme fattigdom helt tæt på, hvor hver en skilling tæller.

Her bliver vi præsenteret for Alexandra, Charlotte og Bess, og deres skæbner flettes sammen på finurlig vis. Det er nogle dejlige personskildringer, som foldes ud, så det man troede, man vidste, pludselig får en ny drejning.

En historisk nogenlunde korrekt roman, som også er en dejlig kærlighedshistorie. Det fås ikke meget bedre.

Annemarie Brear: Isabelles valg

Vi er nu gået lidt mere end 100 år længere frem til 1876 i Halifax.

Her skulle man tro, at vilkårene var blevet bedre. Men angsten for at ende på fattiggården er den samme.

Isabelles famille er havnet på en privat fattiggård, som skulle være lidt bedre. Isabelle er den, der holder sammen på familie og må træffe umulige valg på bekostning af hende selv.

Livet på heden må da være bedre end fattiggården, men igen må Isabelle sande, at livet er anderledes end ens drømme.

Med flid og beslutsomhed formår hun at vende lykken, selvom vejen dertil er meget lang og barsk. Slutningen faldt noget anderledes ud, end jeg havde forestillet mig.

Materialer