Dorte anbefaler 25 skønne romaner

Dorte anbefaler

Af Anonym (ikke efterprøvet)
12.05.20
25 skønne bøger som du kan låne på eReolen.dk

Frøken Klokken af Gitte Broeng, (2015)

Tre personer er i 1938 en uge i Stockholm for at optage klokkeslæt til telefontjenesten "Frøken Klokken". En aften går de i byen sammen, og næste dag går arbejdet ikke så godt.

En lille perle, som på sine få sider udfolder en historisk tidslomme, både sprog og tiltaleformer er på plads. Handlingen sker i løbet af 6 timer, og jeg er dybt fascineret af forfatterens evne til med få ord at skitsere personernes liv og tanker.

Lån den som bog, eBog eller lydbog(net)

Alice i eventyrland af Lewis Carroll (1865)

Dette eventyr er, på trods af sin alder, en vidunderlig fortælling om godt og ondt. Om hvordan det går, når tingene vendes på hovedet. Der er et element af satire og fantasy i den, som går godt i spænd med eventyret. Det giver en lethed over historien, som gør den aktuel også i dag.

Lån den som bog, ebog eller lydbog(net)

Troskabens bånd (2016) og Cavendons døtre (2017)  af Barbara Taylor Bradford

En dejlig slægtsfortælling i 2 bind om Cavendon Hall og dens beboere i 1920´erne. Her er alle ingredienserne, både familie, adel, kærlighed og intriger til at blive godt underholdt.

Lån dem som bog, ebog eller lydbog(net)

Den midterste dag af Martha Christensen (1983)

Martha Christensen har skrevet mange fine romaner. Denne er en af de mindre kendte, men absolut et bekendtskab værd. Et af de bærende elementer i hendes forfatterskab er den sociale indignation parret med det sociale samspil. Især samspillet er vigtigt i denne roman, hvor gruppen langsomt sendes på katastrofekurs.

Lån den som bog, ebog eller lydbog(net)

Martine af Karen Aabye (1950-54)

Karen Aabye er desværre ved at gå i glemmebogen, og det er synd og skam. Hun skriver forrygende både om det nære og det fjerne. Hendes personer er forelsket i livet uanset vilkår, og det ses meget tydeligt i denne serie Martine, Min søn Janus, Brænd dine skibe, Det gyldne land og Den røde dal. Handlingen foregår i midten af 1800-tallet både i Danmark, Canada og Australien.

Lån den som ebog eller lydbog(net)

Sommer ved floden af Marcia Willett (2015)

Marcia Willett er altid god, uanset hvilken titel man vælger. Her er en af hendes nyere romaner om Evie Drake og det sydvestlige hjørne af England. En stemningsfyldt fortælling om skæbne, familiefølelse og samhørighed, krydret med en intern arvestrid.

Lån den som bog, ebog og lydbog(net)

De to baronesser af H.C. Andersen (1848)

Denne roman udkom først på engelsk 28.9 og først 25.11. kom den på dansk. En morsom detalje, hvor de udenlandske forlæggere forlangte, at romanen kom på engelsk først. Derved undgik man, at alle og enhver kunne oversætte den. Elisabeth er den nye baronesse, som repræsenterer udvikling og en nutid med enevældens afskaffelse og en ny forfatning, mens den ældre baronesse, Dorothea, er symbol på fortidens stavnsbånd og den romantiske tanke på ’ de gode gamle dage’.

Lån den som ebog eller lydbog(net)

Folkets skønhed (2016) og Vi kunne alt (2018) af Helle Merete Pryds

De nye slægtsromaner skal ikke overses. Marie i 1930´erne og Merle i 1970´erne følges i forløb, som bygger på Pryds egen historie. Selvom det er barske historier, er det også fine beskrivelser af såvel de pågældende årtier og personerne.

Løgnhalsen fra Umbrien af Bjarne Reuter (2004)

Corona er ikke den første epidemi, pesten har også været en plage. Giuseppe Pagamino fra Umbrien er en løgnhals og historiefortæller. Det redder ham gang på gang fra inkvisitionens klør, da han 1348 rejser gennem et pestplaget landskab til Lucca for at finde det evige liv. En fin roman om en plattenslager og antihelt, som man knuselsker fra første side.

Lån den som bog, ebog eller lydbog(cd-mp3)

Alias Grace af Margaret Atwood (2017)

På baggrund af en grundig gennemgang af dokumenter og korrespondance om virkelighedens Grace Marks historie fra 1800-tallet har Atwood skabt en gribende fortælling, hvis effekt forstærkes ved at bruge datidens måde at tale på.

Lån den som bog, ebog eller lydbog(net)

Fuglene af Tarjei Vesaas (1957)

Landsbytossen Mattis lever stærkt i bevidstheden. Et enfoldigt, men ekstremt følsomt menneske, som glædes over naturen. ’Fuglene’ er blevet nyoversat i 2017, og det giver en ny lethed til denne fine perle.

Lån den som bog eller ebog

Nyskoven af Edward Rutherfurd (2017)

Er man til murstensromaner med et stort persongalleri, giver Nyskoven med sine mange slægter og 900 års historie startende i 1099, et godt bud herpå. Selvom det ikke er en af Rutherfurds bedste, er man alligevel godt underholdt undervejs. Romanen er både lærerig og underholdende.

Lån den som bog eller ebog

Profeterne i Evighedsfjorden (2012) og Rød mand – sort mand (2018) af Kim Leine

Vi må ikke springe Kim Leine over. Her har han lavet en flot fortælling om den danske kolonisering af Grønland, inspireret af virkelige hændelser i det udstrakte danske rige i slutningen af 1700-tallet. Den færdes i Københavns stræder og på grønlandske udsteder, tager på sørejser og hvalfangst, på fodrejse gennem Norge og er vidne til Københavns store brand i 1795.

Lån den som bog, ebog eller lydbog(net)

Marco Polos bog af Carsten Overskov (1990) 99.4 Polo, Marco

Lige for øjeblikket kan vi kun rejse i fantasien. Her er Overskovs bog et godt bud med sin blanding af citater fra Polos beretning og hans egne bemærkninger med paralleller til nyere historie. Det er der kommet en spændende fortælling ud af.

Lån bogen som ebog eller lydbog(net)

På zarens befaling af Morten Hahn-Pedersen (2018)

Eller hvad med Sibirien? Historien om Vitus Berings og Martin Spangsbergs store ekspeditioner langs Sibiriens kyst i årene 1725-1743. De to ekspeditioner blev bestilt af zar Peter den Store og gik til Sibirien, Kamtjatka og det nordlige Stillehav. Beringstrædet mellem Asien og Amerika var en af de store opdagelser, men ellers forblev resultaterne upåagtet i lang tid, før man forstod at værdsætte den store vidensbank. I dag er disse ekspeditioner til gengæld inspiration for mange forfattere.

Læs den som bog, ebog eller lydbog(net).

Hvor solen græder af Puk Damsgaard (2014)

Desværre er bogen om Syriens befolkning i borgerkrigen stadig sørgelig aktuel. Puk Damsgaards personlige beretning om at blive smuglet over grænsen for at rapportere fra et land i opløsning og om mennesker, hvis liv er i en permanent undtagelsestilstand.

Lån den som bog, ebog eller lydbog(net)

Med familien på farten – med farmor i Australien af Helge Rude Kristensen (2005)

Vi kan også rejse til Australien med Helge og hans familie på 6, i alt 3 generationer: "Godt. Anne Grethe havde bestemt, vi skulle til Australien, mens tid var. Men ville hun kunne forliges med sin svigermor under ekstreme forhold, og ville hendes voksne sønner kunne affinde sig med indimellem at lade sig lede af en far, der knap er begyndte at tænke, før de har handlet. Tre generationer og seks individualister på farten sammen med en satellittelefon. Ville eventyret overleve det, og ville vi overleve eventyret?"

Lån den som bog, ebog eller lydbog(net)

 

Allah´s døtre af Henny Harald Hansen (1958)

Beskrivelse af forfatterens fire måneder lange ophold i Kurdistan i 1957, hvor hun får et nært forhold til de kurdiske kvinder, hun bor hos. Hun giver et billede af dagliglivet i landsbyen og af den islamiske kultur.

Lån den som ebog eller lydbog(net)

Det ukendte Amerika af Hakon Mielche (1960)

Hakon Mielche var medlem af Eventyrernes Klub og journalist, og var en dygtig skribent. Her er en spændende rejseskildring fra de mellemamerikanske stater: Panama, Costa Rica, Nicaragua, Honduras, El Salvador og Guatemala.

Lån den som lydbog(net)

Dan Turèll's København: gaden var min far, gården var min mor af Peder Bundgaard (2014)

Man behøver ikke at rejse langt væk. Bundgaard tager os en tur til København set med Dan Turèlls briller. Han var omslagstegner og nær ven af Dan Turèll, og kan om nogen fortælle anekdoter og citere fra Turèlls bøger.

Lån den som bog eller lydbog(net)

Vi kan ikke sidde her til juleaften: historien om Herman Salling og Dansk Supermarked 99.4 Salling, Herman   af Hanne Sindbæk (2015)

Herman Salling (1919-2006) havde succes i arbejdslivet, han var ikke bange for at tage chancer eller fyre endog nære betroede medarbejdere. Han stod i spidsen for opbygningen af Dansk Supermarked som består af supermarkederne: Føtex, Bilka, Netto og stormagasinerne i Århus og Aalborg. Alle butikker der har været med til at forme danskernes indkøbsmønstre.

Lån den som bog, ebog eller lydbog(net)

Fra herregård til kunstnerhus (1965) og Livet er en gave (1967) af Else Moltke

Med Moltkes barndomserindringer fra en vestsjællandsk herregård med tilbageblik på slægten i det 19. århundrede, og minder fra ægteskabet med kunstmaleren Harald Moltke, omkring hvem mange af datidens store kunstnere og videnskabsmænd mødtes, får man et spændende indblik i datidens måde at leve på. I brydningstiden, hvor kvinderne kæmpede for at opnå de samme rettigheder som mænd.

 

Lån den som bog, ebog eller lydbog(net)

Barndommen – de lange år (1993) og De unge år (1997)  af Anna Sophie Seidelin

Oversætteren, fortælleren og genfortælleren Anna Sophie Seidelin (f. 1913) beretter om sin barndom på Amager til hun som 12-årig flytter med familien til Nykøbing Falster. I de unge år hører vi om perioden 1928-1940 frem til 2. Verdenskrigs begyndelse. Seidelin voksede op i et hjem præget af socialt indstillet kristendom og gammel kirkelig kultur, og i hendes ægteskab med Paul Seidelin havde hun sin livsgerning på Mols, hvor Knebel præstegård, ikke mindst takket være hende, blev et åndeligt centrum for sogn og egn, men også for en vidtstrakt vennekreds og gæster fra alle landets kanter og højst uensartede miljøer.

 

Lån den som ebog

Baggårdsbørn har også drømme (2000) Kærlighedens styrke, 2002) Sensommeren, (2005) Stjernestunder, (2008) Sidste stop før paradis, (2014)

Plejehjem? : aldrig i livet - og dog!, (2018) af Aggi Jensen

I den anden ende af samfundet langt væk de adelige, finder vi Aggi. Hun lader sig dog ikke kue af sin meget barske skæbne, men finder en plads på livets solside. Aggis hukommelse er knivskarp, og uden at forfalde til selvmedlidenhed berettes om en hverdag, som får selv vore Corona-plagede tider til at blegne.

Lån den som bog, ebog eller lydbog(net)

Jeg vil slutte af med Bjarne Nielsen Brovst, som har skrevet et utal af små erindringsbøger fra barndomsbyen Brovst og omegn. De kan alle varmt anbefales, de giver et fint tidsbillede fra 1947 og frem. Samtidig fortælles en mængde historier, som de gamle i slægten har berettet.

 

Jeg håber, I har fået lyst til at læse eller genlæse de foreslåede titler eller andre af forfatterne. God fornøjelse. 

Hilsen bibliotekar Dorte Raae Sørensen

Materialer