Foto: Unsplash / Arthur Brognoli

Dorte anbefaler: Så blev det atter jul

22.12.22
Trods problemer og uvejr slutter disse skønne bøger med et ”Så blev det atter jul, alle kan glade samles om julemaden og juletræet og lade freden sænke sig over det lille hjem.”

Camilla Davidsson: En storm før juletid

Nu er Corona også blevet en del af handlingen, og det er jo sundt lige at blive mindet om den lange indespærring med dertil hørende problemer med at få rørt sig nok og ikke spise for meget.

Alice ser det nu som det mindste problem oveni at skabe sig en ny tilværelse på ruinerne af det gamle liv. Hun har forskanset sig godt og grundigt i sin fremlejede lejlighed. Langsomt kommer hun ud af sin skal, da hun begynder at redigere et manuskript for en forfatter.

Det er jo ikke så farligt at korrespondere på computeren, men efterhånden betyder det, at Alice åbner op for sine omgivelser og rækker ud efter hjælp. Selvom der er masser af julestemning, kan den sagtens læses på andre tider af året.

Siri Østli: Julekalenderen

Jeg blev blæst bagover af denne norske julebog. Selvom der er jul for alle pengene, kan man sagtens læse den på andre tider af året også.

Bare den indledende sætning: ”Det var utroligt nok en nisse, der fik hende op af hullet” giver en fornemmelse for bogens handling. Det er nemlig både barndommens traumer, at ville den perfekte jul, ensomhed, omsorg og meget mere.

Jeg slugte den med stor glæde og mange grin og enkelte ”nåh hvor er det synd”. Kort sagt en varm anbefaling herfra.

Veronica Henry: Jul i strandhuset

Her er et gensyn med strandhusene fra Sommeren ved havet.

Når nu man elsker jul, og ens sløve familie ikke kan finde ud af at samles bare én aften til at pynte juletræet, og ens svigermor også kommer til jul, ja, så må selv Lizzy give fortabt og stikke af til Everdene og Carolines strandhus. Men den tiltrængte tænkepause udarter sig noget anderledes end først tænkt.

Jeg er imponeret over, at Henry kan få så meget med på så få dage. Der startes tre dage før jul i Storbritannien, som må være svarende til den danske Juledag. Handlingen tabte ikke pusten på noget tidspunkt og havde flere forskellige personlighedstyper, som alle fik plads til at folde sig ud. Så god fornøjelse.

Marcia Willett: Jul hos familien Chadwick

Et dejligt gensyn med Chadwick-familien. Jeg måtte lige genopfriske hukommelsen med slægtstræet foran i bogen. Men Willett er god til at komme med en indskudt bemærkning, der sætter tingene på plads.

Blandt andet omtales klosteret Chi-Meur på Cornwalls kyst, det kan man læse mere om i bogen Tid til forandring, som jeg kan anbefale at læse. Julen hos Chadwick er, som den skal være med plads til alle og hjælp til at få løst problemer, både nye og gamle.

Har man læst Chadwick-trilogien og Ingefærkrukken, er det sjovt at møde gamle bekendte og få svar på nogle af de spørgsmål, man ikke fik i de fire foregående bøger. Desværre er den kun på 110 sider, så det føles alt for kort, men jeg vil varmt anbefale den alligevel.

Kristin Emilsson: Julen ifølge Julia

Julia Grahn hader sit navn og julen. Altså må det nemmeste være at stikke af og dermed slippe for alt julehysteriet.

Julia og Petter lander samtidig med en solid snestorm i Visby på Gotland til det samme tilbud om logi. Derfra tager begivenhederne fart. På skift fortælles fra Petter og Julias synsvinkel. Det fungerer fint. Julia er ret træt af sit skodjob, men kan ikke tage sig sammen til at gøre noget. Petter har travlt med en afhandling og forsømmer sin familie, så konen vælger at gå til sidst.

Jeg synes, det er en skøn bog om julemåneden, og hvorfor man ender med at overgive sig til julen alligevel.

Jenny Colgan: Jul i boghandlen

Colgan er tilbage for fuld styrke, som jeg kender hende bedst. En helt umulig og på tværs lillesøster, Carmen, den perfekte storesøster Sofia samt et skønt persongalleri. Der bliver endda mulighed for et kort gensyn med Zoe fra Den lille butik med de nye begyndelser.

Denne gang fylder børnene en del. Carmen mener nemlig, at hun ikke gider Sofias tre snart fire børn. Der er også en total helsekosttilhænger, ikke at der noget galt med helsekost. Men når det bliver overdrevent, er det for meget. Colgans beskrivelse af Skylar er ramt på kornet i al sin skinhellige fanatisme.

Jeg har endda ikke nævnt mr. McCredie, der er indbegrebet af en bognørd i ordets fineste forstand. Kort sagt, jeg slugte siderne, fordi det var umuligt at forudsige, hvad der skete.

Jeg vil gerne slutte med at ønske en glædelig jul og et godt nytår.

Tak fordi I læser med på mine anbefalinger.

Hilsen Dorte Raae Sørensen

Materialer